Chcete oheň s posedením? Je potrebné ohnisko položené nižšie. Má slúžiť ako sporák s varnou doskou? Má mať primeranú výšku od 78 do 95 cm podľa výšky obsluhovateľa. Bude obsahovať kotol na varenie? Musí byť otočný, aby sa dal z ohňa ľahko odsunúť.
Pec na chlieb a pizzu
Pec na chlieb, pec na pizzu, opekanie a dusenie mäsa či zeleniny je tvarovo skoro totožná, rozhodujúca je veľkosť na počet pízz alebo chlebov či veľkosť pekáča. Pec má vnútri dosiahnuť teplotu asi 270 °C. To je dôvod, prečo doma v kuchynskej rúre dobrú pizzu neurobíte. Rúra kuchynského sporáka so svojou najvyššou horko-ťažko dosahovanou teplotou 220 °C má úplne iné vlastnosti. Obvykle sa v nej nedá upiecť dobrý chlieb, ale skôr pomaly dusená zelenina alebo sladké koláče.
Jednoduchý a populárny
Zaužívaná forma záhradného kozuba. V dolnej časti je úmerne využitý aj priestor. Trochu neútulne pôsobí masívna kamenná ohrádka na pracovnej ploche. Pri väčšom počte účastníkov sa prejaví nedostatok miesta na uloženie náčinia aj pohárikov. Asi by bolo vhodné pracovnú plochu pravidelne ukončiť, aby sa sem dali ukladať grilovacie potreby, riady. Sivá betónová plocha korešponduje so sivou výplňou škár a dymovodom. Kamenárska práca v jemnejšom prevedení umožnila aj vyhotovenie úmerne tenkých stienok medzi dolnými klenbami.
Priam flinstonovský
Masívne pôsobiaca zostava kozuba, pece na pizzu, sporáka a rúry na pečenie. Použitím kameňa sa zablokoval priestor pod pracovnou plochou. Rúra sporáka ostala bez povrchovej úpravy, čím vypadla z kontextu zostavy. Pri použití kameňa na drobné dielo architektúry treba voliť úmernú veľkosť prvkov, aby sme sa vyhli dojmu ťažkosti a vážnosti, niekedy i hrubosti v spracovaní. Použité tehly ale vhodne zmierňujú masívnosť celku. Vytvárajú šnúru perál na veľkých kameňoch.
Červený tehlový
Kozub s možnosťou rôznej výšky grilovacieho roštu. Samotné ohnisko kozuba je praktické, bezpečné, lebo je zapustené asi 7 cm pod hranou pracovnej plochy, čo je dobré, lebo pri mohutnom kúrení takmer nehrozí, že by pri obsluhe grilu vypadlo horiace poleno. Použitie starých tehál v dôslednej tektonike skladby vytvára remeselne dokonalé dielo. Tehly umožnili aj jednoduché pravdivé vybudovanie ník na palivo. Klenbička nad dvierkami pizzovej pece sa celkom nevydarila. Oblúk kozuba zo šamotiek dynamicky pretína rad červených tehál nad ním, zatiaľ čo oblúk nad pizzovými dvierkami nepresvedčivo až nesmelo vykúka do škáry. Zato skladba z tehál je dôsledne držaná na celú tehlu a polotehlu, ako robili kedysi dobrí murári. Horná rímsa je taktiež z tehál, klasicky opticky ukončuje dielko. Tehly, na rozdiel od kameňa, sú pre pece adekvátnejšie, akési mäkšie. Prapodstata je v tom, že hlina a neskôr z nej tehla v plameni spevnie, kamaráti sa s ním. Kameň sa ohňa až na sopečné druhy „bojí“, lebo v ňom puká. Ďalšou výhodou tehál je, že sa na nich ľahšie uchytí zeleň, machy. Už o 2 – 3 roky má tehlová stena patinu a ľahko splynie s okolím. Kameňu to trvá podstatne dlhšie.
* článok pokračuje pod formulárom *
Praktický a funkcionalitický
Jednoducho a tvrdo funkcionalisticky riešená zostava kozuba. Mokrá pracovná plocha, varná plocha, suchá pracovná plocha. A vtipne ukrytý varič na zavesený kotol. Čierny obklad z drobného kameňa ostrejšie kontrastuje s načervenalou farbou šamotových prvkov. Veľmi účelné je rozmiestnenie a uzatváranie priestorov na grilovacie potreby.
Varič pri kozube je plynový, vsunutý z boku do šamotového útvaru. Technicky účelný varič je ukrytý v kruhovitom útvare, akoby v kvete, ktorý ho zároveň chráni pred vetrom. Varič i bombu možno pri nepoužívaní upratať do bezpečia. Ostré hrany rohov môžu byť pri kontakte nepríjemné. Pri grilovačkách sa neraz stane, že jemná motorika pohybu dospelých je vplyvom konzumácie istých tekutých látok narušená. Na bezpečnosť tiež treba dbať.
Menší, jednoduchý
Možno ho vyhotoviť zo šamotu a ľahko spracovateľného materiálu pórobetón (odborne plynosilikát). Dostatok pracovných i odkladacích plôch okolo celého kozuba umožní aj väčšej spoločnosti neobmedzene komunikovať, stmeliť sa. Iné tradičné kozuby sú obvykle popri stene, čím nadobúdajú divadelný charakter. Herci – aktéri, grilovači, sú ostatnej spoločnosti otočení chrbtom. Takého faux pas sa pri tomto kozube nedopustíte.
Kvalitne vyhotovený
Remeselne dobre zvládnutá zostava kozuba i sporáku s pecou. Použitím nových tehál vzniká ostrý tvar. Keďže novodobé dierované tehly sa nedajú jednoducho rozrezať, musela byť na rohu – dolu pri nike a bočnej stene – tehla rozrezaná tak, že vznikla priebežná škára. Je to na úkor estetiky tehlového muriva, ale iné riešenie nie je naporúdzi. Mokrá časť pracovnej plochy bude pristavená, voda je už zavedená. Nevýhodou nových tehál je aj ich rôzna farebnosť, niektoré tehly začnú akoby svietiť, iné zošednú a zblednú.