Ide o viackombináciu kozuba s otvoreným ohniskom, grilu, pece, rúry, kuchyne a udiarne. Je na ňom aj miesto na varenie dobrého chutného guláša, no a samozrejme, posedenie pri zdroji tepla, ktorý vám aj za chladnejšieho počasia dodá trošku tepla do okolia. Stavba stojí už dlho, ale stále je funkčná a aj napriek patine alebo možno práve vďaka nej vyzerá veľmi dobre.
Mohlo by vás tiež zaujímať
Základy
Veľmi nás prekvapilo, že kozub stojí na základoch z betónu s hĺbkou len 40 cm. Na otázku, či sa niekedy sa kozub pohol vplyvom mrazu, majiteľ odpovedal, že nikdy, a pritom vo vyšších polohách nie je výnimočný ani silnejší mráz. Vysvetliť to môže zvažujúci sa pozemok, po ktorom steká voda nadol a kamenisté podložie. Na betónovom základe je uložená konštrukcia z tehál, žiaruvzdornej malty a šamotových tehál. Celý kozub môže vážiť asi 1,5 tony. Majiteľ hovorí, že je s ním veľmi spokojný, doteraz ho nemusel opravovať a to ho využíva pomerne často.Tehla a šamot
Konštrukcia viditeľná okom je z plných pálených tehál, ale vnútri sa ukrývajú šamotové tehly, ktoré zabezpečujú ohnisku aj všetkým tepelne namáhaným častiam dlhú životnosť. Keď sa pozrieme na obrázky, ktoré máme k dispozícii, vidíme presne aj príslušenstvo na viacúčelové využitie.
Grilovací rošt
Majiteľ ho navrhol o viac ako desať rokov neskôr ako kozub. Je z nehrdzavejúcej ocele, preto ho zhotovili v dielni. Základným princípom celej konštrukcie je to, že mriežky grilu nie sú z guľatiny, ale zo špeciálne vytvarovaného plechu v tvare „S“, ktorého spodnú časť tvorí žliabok. Tieto plechové lamely umožňujú, aby sa ku grilovanému pokrmu dostalo teplo z plameňa či z pahreby, ale tuk nebude kvapkať do ohňa a znehodnocovať tak dymovú vôňu prírodného dreva. V žliabkoch sa vypečený tuk zachytáva, a pretože sú naklonené, steká do pristavenej nádoby, vďaka čomu v okolí necítiť nežiaduce pachy. Okolie kozuba nie je znečistené, ani tukové výpary neznečisťujú prieduch komína či ťahov.
Ražeň
Ražeň je uložený v masívnej závesnej konštrukcii z ocele tak, aby sa neotáčal motorček, ale iba ražeň. Motorček sa nám stará o to, aby sa nepripálilo opekané jedlo z jednej strany, ale aby bolo rovnomerne opečené z každej strany.
Pekáč
Umožňuje piecť rôzne pokrmy, zemiaky, zeleninu, mäso, ktoré neprichádzajú do priameho kontaktu s plameňom.
Iným príslušenstvom vhodným pre náš záhradný kozub môže byť kotlík. Kotlík si dal majiteľ špeciálne zhotoviť z nehrdzavejúceho súdka na pivo. Má pomerne veľký objem, takže môže pohostiť viacerých hostí. Opäť vďaka jednoduchému zaveseniu na držiak môže majiteľ bez hrozby popálenia pripravovať a vkladať do nich potraviny alebo suroviny. Dôležité a veľmi praktické je však to, že možno regulovať teplotu vareného guláša. Ak veľmi buble, pootočením ramena sa kotlík vysunie trošku nabok a môžeme ho pomaličky dovárať trebárs na polovičnom plameni.
Mohlo by vás tiež zaujímať
Ako na ohnisku
Nad otvoreným ohniskom grilu je však možné opekať aj na ručnom ražni tak, ako to robíme niekde v lese pri ohnisku. Okrem toho je ohnisko zhotovené tak, že vyžaruje príjemné teplo do okolia, bočná stienka a komín tvoria písmeno L, a teda akýsi reflektor. Vtedy sa aj tí, čo sedia okolo, môžu trošku zahriať.
Možnosti kozuba
Stienka, ktorá je na pravej strane ohniska, umožňuje zavesenie rôzneho náradia, medzi ktorým nechýba ani rozdúchavač pohreby alebo rôzne druhy ražňov či kuchynské náradie na grilovanie.
* článok pokračuje pod formulárom *
Domáce lahôdky
Pán domáci si rád vyúdi bravčové karé či bravčové stehno namočené iba v roztoku soli a korenín s vedomím, že v mäse nie sú nijaké prímesi, ktoré by mohli znehodnotiť pravú chuť a hodnotu domácej údeniny. V udiarni možno údiť veľké kusy mäsa – rebierko, bravčové stehno, bok, karé, klobásy atď. Udiareň je od okolia oddelená plechovými dvierkami z nehrdzavejúcej ocele, takže o to ľahšia je aj jej údržba.
Mohlo by vás tiež zaujímať
Údržba
Kozub nebolo treba špeciálne udržiavať. Majiteľ hovorí, že len raz za celých 20 rokov ho bolo treba generálne vyčistiť, inak sa upratuje len minimálne. Takže o toto zariadenie sa netreba nijako veľmi starať, čo uľahčuje majiteľom prácu. Hoci vidno, že na spodnej časti sa možno trošku občas chce usadiť mach pre odstrekujúcu dažďovú vodu, nie je také ťažké z času na čas prečistiť spodné škáry.
Pečúca rúra
Zaujímavá je pec umiestnená pod udiarňou. Slúži na vytvorenie dymu, ale nielen na to. V peci možno aj zakúriť, rozpáliť šamotové tehly a potom nechať drevo zhorieť na popol. Naakumulované teplo pomáha dokonalému spaľovaniu, takže množstvo popola je minimálne. Po jeho vymetení, keď sa pec dobre zohreje ohňom z dreva, upečie sa v nej aj prasiatko, možno upiecť niekoľko pecňov veľmi chutného domáceho chlebíka.
Dvierka pece
Sú zhotovené z plechu, a aby dobre tepelne izolovali, sú tiež vyložené orezanými šamotovými tehlami, takže žiadne teplo zbytočne neunikne, a preto pec ani nemá veľkú spotrebu paliva. Na vykúrenie stačí niekoľko polien dreva, ktoré dokonale zhoria, takže ani popola nie je veľa.
Na komíne
Je nasadená plechová strieška, ktorá slúži jednak na ochranu pred dažďom, ale aj na zlepšenie ťahu, pretože keď je nasadená v správnom smere prevažujúcich vetrov, vietor pomáha vyťahovať vzduch, resp. zlepšovať ťah komína.
Okolie kozuba
Za pochôdznu plochu na strane pece bola vybraná keramická dlažba, ktorá sa dobre udržiava a možno ju ľahko umyť. Veľmi príjemná je aj podlaha v jeho okolí na strane grilu, ktorú tvorí betónový podklad, na ktorom je nanesený tzv. kamenný koberec z veľmi jemného a dobre preosiateho riečneho štrku s frakciou 4 – 8 mm. Rovný kamenný koberec bol prilepený polyesterovým lepidlom, takže v pekne upravenom okolí užívateľom nehrozí, že by po búrke prechádzali popri kozube v blate. Všetky okraje spomínaných dláždených upravených plôch sú ohraničené lištami z nehrdzavejúcej ocele, čo opäť znižuje námahu vynaloženú na údržbu, čo ocení každý, kto musí udržiavať drevený alebo kovový materiál exteriéri.
Kvety a zeleň
Pri pohľade na dokončenú stavbu veľmi pekne pôsobí pochôdzna plocha s tehlovou farbou stien. Kozub aj v staršom stave vyzerá veľmi pekne. K jeho kráse prispieva aj veľmi pekné okolie, kde sa prejavil rukopis domácej panej v podobe rôznych pekných rastlín a kvietkov. Určite zlepšuje celkovú atmosféru a zvyšuje aj chuť do jedla. Pri pohľade zo spodnej časti, ako aj zo všetkých ostatných strán celé toto zariadenie pôsobí dobrým dojmom a je vhodne umiestnené, takže neprekáža v komunikácii. Zo spodnej zadnej strany možno kozub vidieť cez malú záhradnú bránku obkolesenú zeleňou, takže aj z tejto strany vyzerá veľmi dobre.
Kozub je umiestnený proti zastrešenej terase, ktorú majiteľ aj uzavrel stenami a veľkými dverami. Aj pri chladnejšom počasí si tak možno posedieť v prírode, zato však v teplejšom prostredí.
Mohlo by vás tiež zaujímať