Založenie ohňa
Drevo by ste mali spaľovať v žeravom lôžku a umiestňovať vždy paralelne s okienkom kúreniska. To znamená, že drevo na kúrenie nemáte stavať ako stan, hoci to možno často vidíte na fotkách či vo filmoch. Pred podpaľovaním najprv rýchlo rozohrejte komín na príslušnú teplotu, vďaka čomu vytvoríte potrebný „ťah“. To docielite pomocou malých driev a vhodného príslušenstva na podpaľovanie v kozubových kachliach.
Najmä palivo, ako je drevo, potrebuje počas celého horenia dostatočný prívod vzduchu. Ak je prívod vzduchu malý alebo výrazne obmedzovaný, môže drevo začať čadiť. Aj z toho dôvodu sa pohľadové okienko môže pokryť sadzami, ktoré sa pomerne náročne čistia.
Mohlo by vás zaujímať
Vhodné drevo na kúrenie
V kachliach nikdy nespaľujte odpad či nevhodné palivá (napr. lakované, lepené či impregnované drevo). Povedie to k poškodeniu kachlí. Dbajte na to, aby ste používali výhradne suché drevo, skladované asi 2 až 3 roky, so zostatkovou vlhkosťou maximálne 20 %. Na sušenie by sa drevo malo naštiepať na polená a skladovať v suchej a dobre vetranej miestnosti alebo pod strieškou.
Odporúčané typy dreva
Obľúbené na spaľovanie v kachliach či kozube sú viaceré druhy dreva, každé má samozrejme svoje špecifiká.
Dubové drevo má vysokú výhrevnosť a dlhú dĺžku horenia. Používa sa najmä v spaľovacích zariadeniach na profesionálnu výrobu tepla (napr. ústredné kúrenie, kachle, kachľové pece). Typická vôňa pri spaľovaní dubového dreva má charakter kyseliny trieslovej.
* článok pokračuje pod formulárom *
Bukové drevo na kúrenie je veľmi žiadané, považuje sa totiž za klasické kozubové drevo. Horí pekným plameňom, takmer neiskrí a má mimoriadne vysokú výhrevnú hodnotu. Pri spaľovaní vydáva veľmi príjemnú vôňu, a preto sa uprednostňuje pri údení potravín a pri grilovaní.
Cenené je aj drevo brezy, ktoré tiež iskrí veľmi málo. Navyše, pri horení sa vďaka obsiahnutým éterickým olejom modro blyští a príjemne vonia. Horí o niečo rýchlejšie než bukové či jaseňové drevo, ale výrazne pomalšie než ihličnaté drevá.
Ako palivové drevo sú vďaka dobrým horiacim vlastnostiam a príjemnej vôni ďalej obľúbené aj smrekové, topoľové, vŕbové a jelšové drevo.
Drevo na kúrenie si akiste budete vyberať aj podľa ceny. Myslite však na to, že ovplyvní kvalitu horenia a celkový pocit pohody pred domácim kozubom.
Mohlo by vás zaujímať